Cynthia VandenBor - Vogelvrouwen

‘Ik zie wat ik geloof en verwonder me over de oneindige mogelijkheden van het bestaan want alles bestaat zodra het in gedachten is vormgegeven’

Cynthia VandenBor (1973) is een beeldend kunstenaar uit Rotterdam die zich voornamelijk toelegt op het schilderen van vogelvrouwen, deze surreële figuren komen voort uit haar liefde voor sprookjes, sagen en mythen.

Toen ze in 2010 langs een sloot reed en daar een reiger op één poot langs de waterkant zag staan, herkende ze hierin geen vogel maar een hooghartige, sensuele dame op een hooggehakte schoen. Een intrigerend beeld wat ze graag op doek wilde zetten.

De vogelvrouw vertegenwoordigt het dierlijke in de mens en de ogenschijnlijk menselijke trekjes in dieren. Ze zijn altijd afgebeeld op hooggehakte schoenen en dragen hun veren aan hun vingers. Hiermee wordt benadrukt dat deze vogels (evenals de hooghartige dames die ze uitbeelden) niet zachtaardig zijn. De vingerveren vertalen zowel de vrouwelijke elegantie als het vrouwelijk venijn.

In Cynthia’s beleving maakt de vogelvrouw een evolutie-sprong van vogel naar vrouw.

De vogelvrouwen worden tegen verschillende achtergronden geplaatst, waarin verzachte kleuren verwerkt zijn. Dat geeft het werk het uitgesproken pop-surrealistische karakter. Ook filosofische gedachten verwerkt Cynthia graag in haar werk, zonder dat daar de nadruk op ligt, want het beeld op zich is van het grootste belang.

  

 Cynthia VandenBor