Olga van der Lans (keramiste)

Passie

“Draaien is fantastisch om te doen, het is een rustgevende verslaving. Steeds weer draai ik en geniet ik van die witte gedraaide vormen die een ultieme rust uitstralen. Zo een mooi gezicht; een tafel of een plank vol met gedraaide werkstukken die staan te drogen. Strak, opgeruimd, lelie blank en onaangetast. Rond en hol, plat en bol. Kwetsbaar, zachter dan koek. Na verloop van tijd schreeuwen de werkstukken om een decoratie.

De decoraties worden aangebracht op ongebakken scherf. Decoreren is een zeer intuïtief gebeuren. Niet over nadenken? Jawel, maar op het moment dat ik ga beginnen zijn er geen gedachten. Ik begin met een raster, een vlak, een enkele streep en de invulling komt vanzelf.

Regelmatig zit ik te schetsen op papier; een pot, een vaas, een schaal compleet met decoratie. Soms zit tussen die schetsen en de werkelijke uitvoering in porselein wel twee of drie jaar. Dus ooit over nagedacht en weer weggelegd.

Terugkerend op ‘herinnering van porselein’… misschien heb ik meer overeenkomsten met porselein dan ik dacht en kunnen we het daarom zo goed vinden met elkaar.“

Inspiratie

“Uitgedaagd worden is voor mij een inspiratie. Het is een uitdaging om met porselein te draaien. Porselein is moeilijk om te draaien, juist dát wil ik dan. Schalen met platte brede randen draaien van porselein is moeilijk, juist dát wil ik dan. Groter en hoger draaien met porselein is een kunst op zich, juist dát wil ik dan. Ik weet zeker dat ik geen nieuwe vormen maak, alle vormen bestaan al. Maar éénmaal een goede vorm gedraaid… geeft inspiratie voor decoraties.

De inspiratie voor decoraties krijg ik door mij vooral te focussen op een detail. De focus op hele kleine stukjes binnen mijn gezichtsveld. Ook al heerst er chaos en drukte, ik zie een klein detail en daar ben ik dan door gevangen. Het wordt uitvergroot en het voedt mijn inspiratie. Een deeltje van een raster, een rooster, een hekwerk, een repeteer patroon, een strakke bloem, grafische afbeeldingen, strakke lijnen; alles wat mijn aandacht trekt op een paar vierkante centimeter. Vele kleuren ingekleurd porselein slip staan vervolgens klaar om te kunnen gebruiken op de leerharde scherf.”

 

 Olga van der Lans