Wout Wachtmeester

Het Oergevoel Drentse landschappen van Wout Wachtmeester.

De landschappen die Wout Wachtmeester schildert, lijken op plaatsen die iedereen kent. Zijn boslandschappen hebben een grote sereniteit, zijn groen en liggen er geïsoleerd bij, alsof er niemand aanwezig is. De kale bomen in de winterse kou suggereren weer eenzaamheid en desolaatheid. De weidsheid van zijn veengebieden, gevangen in aardse kleuren uitstrekkend tot aan de einder, geven je een gevoel van nietigheid in de tijd. Mooie plaatjes, maar er is meer.

De patronen die het licht strooit in het schilderij en de diepe schaduwen die daardoor ontstaan geven het werk een eigen dynamiek. Onderhuids voel je de betekenis van het landschap en maakt een oergevoel van je meester. In een groots opgezette compositie en met oog voor het kleinste detail wordt de betrachter het schilderij ingezogen. Men wordt onderdeel van het schilderij, of beter gezegd onderdeel van het landschap. Imaginair, maar toch, de zintuigen worden geprikkeld.

“Ik houd ervan wat je met verf kunt doen en het is spannend hoe je een optische ervaring kunt creëren… het plezier om verf op verschillende manieren te kunnen manipuleren, die sfeer neer te zetten die je voor ogen hebt, is het mooiste wat er is…” zegt Wout Wachtmeester, “Het is mooi om iets te maken, waar mensen zich in kunnen verliezen.”

Wachtmeester versterkt het contemplatieve aspect van zijn werk met bijzondere titels, meestal in het Engels, zoals “Necessary Structures”, “Discovery of Time”, “A Case of Existence” en “Essential Surroundings”.

“De titels zijn een trigger om de kijkers te helpen met het kijken,” zegt hij, “Ze zijn niet echt nodig, maar zetten de schilderijen in een eigentijdse context.”

Op dezelfde wijze als zijn landschappen zijn de portretten en de schilderijen van vogels geschilderd, dan niet in groots opgezette doeken, maar klein en intiem. Met dezelfde liefde voor de lichtinval, het onderwerp versterkend.

 

 Website Wout Wachtmeester