Myrte van Dijk, noemt zichzelf in plaats van beeldhouwer liever beeldend kunstenaar. Een ruim begrip dat de vele technieken en materialen die zij gebruikt omvat. Van marmer en brons, tot hout en kunsthars. Daarvan maakt zij haar beelden van verschillend formaat. 

Ook qua vormgeving zijn haar kunstwerken divers. Van abstract en strak in marmer en andere hardere materialen, naar levendig en figuratief, als zij zachtere materialen gebruikt. Wat overeenkomt is het organische karakter, de verstilde beweging en de esthetische zoektocht in haar werk. ‘Een beeld staat in de ruimte en het is voor mij van groot belang dat het van elke kant interessant is en dat het verrast. Dat de vorm niet altijd de verwachting volgt,’ aldus Myrte. 

Myrte maakt nu vooral portretbeelden in opdracht, onder meer in brons. Vaak zijn het bustes voor particulieren die een dierbare moeten missen. Belangrijk daarbij is natuurlijk de gelijkenis en ook vooral hoe de omgeving hen herinnert. Ook in haar portretten is een verstilling en abstrahering steeds duidelijker. ‘Ik ben niet op zoek naar een exacte gedetailleerde kopie van de persoon. Dat kan een 3D-printer ook. Het gaat mij om het karakter en de uitstraling, een tijdlozer beeld van wie die persoon was. Dan vind ik rimpeltjes en kleine details niet van belang. Ik wil graag onderzoeken hoe ver ik hiermee kan gaan in mijn portretten, om ze zo te vereenvoudigen of abstraheren dat alleen de kern van de persoon en het karakter overblijft.’ 

Myrte van Dijk woont en werkt in Emmen en exposeert met regelmaat in Nederland.

 

 Website Myrte van Dijk