Nieuws


Terug naar overzicht

01-08-2019

Ingo Leth exposeert in het Rijksmuseum Amsterdam

Lang leve Rembrandt

Van basisschoolleerling tot gevestigd kunstenaar en van controller tot meubelmaker, in de zomer van 2019 staat het Rijksmuseum in het teken van het publiek. Meer dan 8.000 mensen uit 95 landen gaven begin dit jaar gehoor aan de oproep een zelfgemaakt kunstwerk geïnspireerd op Rembrandt in te sturen. 575 kunstwerken zullen getoond worden in het Rijksmuseum onder de titel: Lang Leve Rembrandt. Op de verjaardag van Rembrandt, 15 juli, openen de kunstenaars zelf de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt, die t/m 15 september te zien blijft in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Lang Leve Rembrandt

De jury heeft de selectie uiteindelijk gemaakt op basis van de onderwerpen die vaker terugkwamen. Die onderwerpen vormen thema's in de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt.

Pieter Roelofs, juryvoorzitter en hoofd schilder- en beeldhouwkunst: De aanstekelijke creativiteit van de kunstenaars en de diversiteit aan inzendingen maakt van de selectie en het samenstellen van de tentoonstelling een feest. Afgelopen week brachten deelnemers hun kunstwerk. De jongste is vier, de oudste is in de negentig. Deze kunstenaars brengen een ode aan Rembrandt, een eerbetoon aan de kunst en aan het maken van kunst.

575 kunstwerken, 575 verhalen

De kunstwerken vertellen elk hun eigen verhaal, soms vrolijk, dan weer ontroerend. Geïnspireerd door Rembrandt portretteerde een groot aantal kunstenaars hun geliefde, hun kind, hun vader of moeder, een vriend of zichzelf. Een groot aantal inzenders koos voor Lang Leve Rembrandt een bestaand schilderij of bekende ets van Rembrandt als bron van inspiratie. Sommigen maakten een directe kopie, anderen varieerden in stijl, medium en techniek of werkten conceptueel. Met 90 verschillende versies van de Nachtwacht, 260 kinderkunstwerken en 118 zelfportretten van Rembrandt wordt de ongekende creativiteit van alle kunstenaars straks in de tentoonstelling duidelijk zichtbaar.

Met gepaste trots is mijn schilderij ´Letter from Rembrandt´ als één van de werken is geselecteerd door de vakjury. Het schilderij is van 15 juli t/m 15 september onderdeel van de expositie Lang leve Rembrandt in het Rijksmuseum Amsterdam.

Het schilderij is op een postzak geschilderd. Men ziet mijn eigen handen, het gereedschap van mij als kunstenaar. Alles draait om het gereedschap, de handen, penseel, schilderstok, verf, linnen en zelfs de punaises zijn gereedschap.

Voor mij was dit schilderij een enorme uitdaging, vooral omdat er veel details in verwerkt zijn.De postzak als ondergrond is vrij grof en maakt het schilderen van details niet makkelijker.
Na 6 weken aan het schilderij te werken mocht het resultaat er zijn.

Nu naar het Rijksmuseum Amsterdam het werk bekijken, een droom voor iedere kunstenaar.

 2019-001 Letter from Rembrandt.jpg


Terug naar overzichtBij Leth
Kunst, cadeau's en een glimlach
E-mailen
Bellen
Map
Instagram
LinkedIn