Nieuws


Terug naar overzicht

18-12-2019

Publieksprijs voor Letter from Rembrandt

Het schilderij Letter from Rembrandt van de Emmer kunstenaar Ingo Leth heeft de publieksprijs gewonnen bij de verkiezingen Schilderij van het Jaar 2019.

Rembrandtjaar
Vandaag is de selectie van de tien finalisten van het Schilderij van het Jaar bekendgemaakt. Het schilderij van Leth zat wel bij de laatste vijftig genomineerden waar de jury uit kon kiezen, maar is afgevallen voor de laatste tien.

Letter from Rembrandt is gemaakt op een postzak. Het was te zien tijdens de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt afgelopen zomer in het Rijksmuseum. Dat was een expositie vanwege het Rembrandtjaar.
Het schilderij en de andere finalisten zijn vanaf 18 januari te zien in Kunstzaal Van Heijnen in Den Haag. Op 18 januari volgend jaar maakt de jury de winnaar bekend van het Schilderij van het Jaar.

Letter from Rembrandt
Het Letter project is 6 jaar geleden ontstaan, toen ik na een herseninfarct in het ziekenhuis terecht kwam. In het ziekenhuis ontving ik in de eerste week 168 postkaarten, waardoor ik ontzettend werd geraakt.
In het ziekenhuis kwam het idee, dat als ik weer kan schilderen, ik schilderijen maak, die voor postkaarten geschikt zijn, waardoor mensen elkaar aandacht geven.

Na 6 maanden kreeg ik de eerste postzak in handen en was mijn Letter-project een feit.

Ik schilder sinds dien zonder gevoel in de vingertoppen, ik krijg het ondanks de langere tijd die ik aan de schilderijen besteed voor elkaar om te schilderen wat ik wil.

Het schilderij Letter from Rembrandt gaat over
‘Goed gereedschap is het halve werk’.
Alles op het schilderij is gereedschap, de handen, schildersstok, punaises, het doek, de verf en ook de penseel.
Als iets van het gereedschap niet goed werkt, wordt het schilderen moeilijk. Net als bij mij de dove vingertoppen. Maar ondanks dat is het mogelijk om heel veel voor elkaar te krijgen.

Kijk niet naar de dingen die niet meer lukken, kijk vooral wat er wel lukt en bouw dat verder uit.

Het schilderij was in de zomer van 2019 onderdeel van de expositie ‘Lang leve Rembrandt’ in het Rijksmuseum in Amsterdam. 150.000 bezoekers in 2 maanden tijd. Trots, dat mijn werk er een klein deel aan bij mocht dragen.

Nu 6 jaar na dato heb ik weer een herseninfarct gehad. Met als gevolg dezelfde klachten als toen. Schilderen met penseel lukt nog niet, al ga ik ervan uit dat ik het weer voor elkaar krijg.
Er opnieuw voor gaan is niet makkelijk, het is een keuze.Terug naar overzichtBij Leth
Kunst, cadeau's en een glimlach
E-mailen
Bellen
Map
Instagram
LinkedIn