Nieuws


Terug naar overzicht

01-11-2016

1000 kraanvogels


De inspiratie voor het schilderen van 1000 kraanvogels is ontstaan door het lezen van het boek “Sadako will leben”. Het boek gaat over het meisje Sadako, die de atoombom in Hiroshima heeft overleefd toen ze 4 jaar oud was. 10 jaar later kreeg Sadako als gevolg van de straling leukemie.

In Japan leeft het verhaal, dat men na het vouwen van 1000 kraanvogels in origami, weer gezond wordt of het eeuwige leven verkrijgt. Helaas is Sadako Sasaki maar tot 990 gekomen (volgens verschillende bronnen, verschillen de aantallen nogwel eens).

Het verhaal van Sadako is in heel Japan zo bekend, dat zij een symbool voor Vrede is geworden. Sadako kreeg in het vredespark in Hiroshima een beeltenis, waarbij ze een kraanvogel laat vliegen. Elk jaar op haar sterfdag, worden door veel Japanners kraanvogels gevouwen, die vanuit geheel Japan naar het vredespark worden gestuurd. Elk jaar hangen er miljoenen Origami kraanvogels.

De kraanvogel staat symbool voor vrede, lang leven, samenhorigheid, liefde en geluk.

Als kunstenaar ben ik door dit verhaal geraakt. Ik nam me voor om 1000 kraanvogels niet alleen te vouwen, echter vooral te schilderen om het verhaal van Sadako een persoonlijke touch te geven. De kleuren als rood, zwart en goud staan in Japan en China symbool voor geluk.

Veel schilderijtjes worden als zeer persoonlijk relatiegeschenk gegeven. Is er een mooier cadeau dan geluk en lang leven? Het is het uiteindelijke doel van elke mens. Ik kan me geen betere wens voorstellen.

 2018-005 five cranes of luck.JPG


Terug naar overzichtBij Leth
Kunst, cadeau's en een glimlach
E-mailen
Bellen
Map
Instagram
LinkedIn